ФОНД ИНВРС
Имејл: fond@fondinvrs.org
Тел: +387 52 240 951

Представници Фонда учествовали на округлом столу “БиХ без мина, баријера и жртава-постигнућа и изазови”

24/11/2022 - Дешавања

Представници Фонда учествовали на округлом столу “БиХ без мина, баријера и жртава-постигнућа и изазови”

У Сарајеву је у сриједу, 23.11.2022. године у партнерству Организације ампутираца УДАС и Центра за уклањање мина, а уз присуство представника неколико амбасада, ентитеских и државних министарстава, Комисије за деминирање, ентитеских цивилних заштита, фондова за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, организација из противминских дјелатности, невладиних организација и удружења преживјелих од мина одржан округли сто „Босна и Херцеговина без мина,баријера и жртава – постигнућа и изазови”.

Циљ округлог стола је логички произашао из чињенице да ове године обиљежавамо 25. годишњицу од усвајања и потписивања Конвенције о забрани противпјешадијских мина и 30. годишњицу од успоставе Међународне кампање за забрану мина (Интернатионал Цампаигн то Бан Ландминес – ИЦБЛ), као глобалне коалиције организација цивилног друштва у преко 100 држава укључујући и удружења жртава мина из Босне и Херцеговине те да се у текућој седмици одржава 20. Састанка држава чланице Конвенције о забрани противпјешадјских мина у Женеви. Била је ово дакле идеална прилика да не само обиљежимо поменуте годишњице посебно значајне и за БиХ, већ и да рефлектујемо он постигнућима у елиминацији утицаја мина у БиХ као и преосталим обавезама из Конвенције о забрани противпјешадијских мина које се односе на чишћење минираних територија и осигурања подршке жртвама мина у Босни и Херцеговини.

Поред поменутог, организатор је искористио прилику да представи ново издање Ландмине монитора односно главне налазе у досадашњој проведби Конвенције о забрани противпјешадијских мина на глобалом нивоу, стандард ИМАС 13.10 који се тиче помоћи жртвама у противминским дјелатностима те да искористи присуство Зорана Јешића, колеге из Организације ампутираца УДАС и члана делегације ИЦБЛ-а на састанку држава чланица Конвенције у Женеви, који је у директном јављању информисао о најбитнијим елементима пленарне сесије о помоћи жртвама у Женеви, која је коинцидирала са округлим столом.

Захвалност свима који су се одазвали позиву за учешће и дали допринос да овај мини-самит у Сарајеву успјешно адресира питања од суштинске важности за напредак БиХ у испуњавању преосталих изазова из Конвенције о забрани противпјешадијских мина.
By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree
Skip to content