ФОНД ИНВРС
Имејл: fond@fondinvrs.org
Тел: +387 52 240 951

Година најбољег пословања од оснивања

02/12/2023 - Дешавања

Година најбољег пословања од оснивања

Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Републике Српске у години на измаку остварио је најбоље финансијско пословање од оснивања 2005. године, испунио у цијелости план и програм, реализовао програме подршке, остварио рекордну запосленост лица са инвалидитетом и одредио циљеве за 2024, речено је Срни у Фонду.
Укупно ће у 2023. години кроз програме новчаног стимуланса, враћања доприноса, одрживости запослености и економске подршке лицима са инвалидитетом бити реализовано више од седам милиона КМ, а до уназад неколико година буџет Фонда био је око пет милиона КМ.

Фонд је у овој години са 566.000 КМ финансирао запошљавање 51 лица и то 29 код послодаваца, 16 кроз самозапошљавање и шест путем комерцијалних пољопривредних газдинстава.

Највећи искорак у 2023. години у афирмисању послодаваца из реалног сектора је повећање новчаног стимуланса за запошљавање лица са инвалидитетом са 4.000 КМ на 7.000 КМ, док је за враћање доприноса обезбијеђено 5,5 милиона КМ.

Директор Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Републике Српске Стевица Дроњак рекао је да се путем јавног позива, једном у календарској години, дођељују средства за одрживост запослености и економску подршку.

“Права на ова средства, у укупном износу од 700.000 КМ, оствариле су у овој години 94 лица са инвалидитетом по компоненти одрживости, а њих 93 по компоненти економске подршке”, рекао је Дроњак.

Он је најавио да су циљеви и планови за 2024. годину усвајање новог закона, израда стратегије професионалне рехабилитације, диференцијација новачних стимуланса и даље поједностављивање процедура.

“У области запошљавања не желимо дирати постојеће нормативе јер су се показали као добри, а у професионалној рехабилитацији, за шта смо ове године први пут увели буџетску линију, има простора за побољшање. Посебни допринос којим се финансира Фонд није у Закону о доприносима него у Закону о Фонду и онда и надлежност контроле треба проширити са Пореске управе и њених редовних контрола свих доприноса и на Фонд и треба организовати посебне акције контроле искључиво овог доприноса”, сматра Дроњак.

Према његовим ријечима, стратешки документ за област професионалне рехабилитације Фонд је сачинио и упутиће га свим заинтересованим субјектима, али ће за коначно усвајање чекати доношење новог закона у овој области, за шта је процедура покренута.

“То желимо да либерализујемо, да дамо простора и могућности свима који желе да се акредитују и лиценцирају за послове професионалне рехабилитације и припремања лица са инвалидитетом за тржиште рада”, рекао је Дроњак.

Он је истакао да ће идућег мјесеца Фонд представити јавности нову одлуку о новчаним стимулансима који су до сада били у износима једнаким за све – и за тјелесна оштећења, и за ратне војне инвалиде и за лица са интелектуалним потешкоћама, а убудуће ће износи зависити од категорије и процента инвалидности.

“Посебну пажњу желимо посветити женама са инвалидитетом и лицима са инвалидитетом која су млађа од 35 година. За њих у 2024. години планирамо посебне програме”, нагласио је Дроњак.

Дроњак је подсјетио да је Фонд смањио број процедура са 22 на 12 у намјери да поједностави јавне позиве, те најавио да ће се у том правцу наставити и да очекује да ће једнако успјешну сарадњу остварити са јединицама локалне самоуправе и Фондом ПИО Републике Српске, након што је изузетну сарадњу у овој области остварио са Пореском управом Републике Српске.

“Да бисмо додатно растеретили кориснике повезујемо се са системима да имамо приступ подацима. Након Пореске, сљедећи циљ нам је да се повежемо са ођељењима за борачко-инвалидску заштиту у општинским и градским управама и са Фондом ПИО како бисмо имали увид у првостепена рјешења за лица са инвалидитетом”, појаснио је Дроњак.

Према подацима Завода за запошљавање Републике Српске, 1.275 лица са инвалидитетом води се као незапослено, а Фонд у сарадњи са савезима, организацијама и удружењима која промовишу и штите права лица са инвалидитетом ради на успостављању базе јер одређен број особа није евидентиран у бироима за запошљавање.

Фонд је Републичком секретаријату за законодавство упутио допис у којем тражи мишљење о томе да се у називу ове установе користи синтагма “особа са инвалидитетом” умјесто термина “инвалид”, будући да има дискриминаторски карактер.

Извор Срна.
By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree
Skip to content