ФОНД ИНВРС
Имејл: fond@fondinvrs.org
Тел: +387 52 240 951

Повећана стимулативна средства за запошљавање лица са инвалидитетом

14/04/2024 - Дешавања

Повећана стимулативна средства за запошљавање лица са инвалидитетом

У Републици Српској повећана су стимулативна средства за запошљавање и самозапошљавање лица са инвалидитетом. У зависности од категорије и процента инвалидитета предвиђено је од седам до 12 хиљада марака.

У Фонду за рехабилитацију и запошљавање инвалида очекују да ће, захваљујући овом програму, бити запослено или самозапослено око 70 лица са инвалидитетом.

Јавни конкурс за запошљавање и самозапошљавање отворен је током цијеле године. Пријавио се и Дамјан Блашковић, који је у Добоју отворио продавницу кућних љубимаца и опреме. Каже да то не би било могуће без стимулативних средстава Фонда за рехабилитацију и запошљавање инвалида.

Искористили смо средства читаву радњу опремимо, набавимо рибие, храну за њих, акваријуме, опрему за акваријуме, храну за псе, птице. Мислим да сваки инвалид да треба да почне да ради и да има подстицаја – каже власник пет шопа из Добоја, Дамјан Блашковић.

Радојица Грабовца ратни је војни инвалид из Бистрице код Приједора. Регистровао је комерцијално пољопривредно газдинство и узгаја свиње. Најављује проширење производње. Стимуланс је искористио за куповину рото-дрљаче.

Прије двије године новчани стимуланс износио је 4.500 КМ, а прошле године 7.000. Ове године 7.000 је најмањи износ, а 12.000 највиши. Висина стимуланса зависи од категорије и процента инвалидитета. 

Код сваког запошљавања или самозапошљавања, чим се лице запосли или ступи у радни однос, обавеза послодавца, уколико жели да оствари новчани стимуланс, је да се, у року од 30 дана од заснивања радног односа, јави у Фонд за рехабилитацију и запошљавање инвалида – рекао је директор Фонда Стевица Дроњак.

Фонд је прошле године са 23 на 13 смањио и број докумената потребних за пријаву. У Министарству рада и борачко-инвалидске заштите задовољни су пословањем Фонда.

За послодавце који запосле жене и млађе од 35 година такође су повећана средства, што је јако значајно и што ће у будућности дати још боље резултате у запошљавању лица са инвалидитетом рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.

Из ресорног министарства најављују и доношење новог закона о запошљавању и професионалној рехабилитацији инвалида.




By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree
Skip to content