ФОНД ИНВРС
Имејл: fond@fondinvrs.org
Тел: +387 52 240 951

Осам лица са Дауновим синдромом потписао уговоре о запошљавању

21/03/2024 - Дешавања

Осам лица са Дауновим синдромом потписао уговоре о запошљавању

На Јахорини су данас потписани уговори о запошљавању осам лица са Дауновим синдромом у Олимпијском центру.

Директор Даун синдром центра из Бањалуке Зорана Јелића рекао је да је ово историјски догађај за Републику Српску и да ће први уговори о раду бити на одређено вријеме.

“Ово се први пут дешава тако да нисмо имали искуства како то законски регулисати. Сви имају добру вољу, али постоји слово закона које није баш прилагођено особама са Дауновим синдромом”, рекао је Јелић новинарима на Јахорини.

Он је подсјетио да је на Јахорини 2016. године покренут програм социјалне рехабилитације особа са Дауновим синдромом под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Јелић је рекао да иза Даун синдром центра стоји Влада Републике Српске, док се са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите, како каже, покушавају разбити законске баријере, које су пресликане из времена када се говорило да особе са Дауновим синдромом не треба и не могу да раде.

“То је оно што ћемо заједно да ускладимо, да пресликамо моделе из свијета и схватимо да се особе са Дауновим синдромом дијеле на двије групе, једна која је имала шансу и друга која није”, навео је Јелић.

Он је додао да Центар помаже и Савјет министара, посредством замјеника предсједавајуће Сташе Кошарца, који је заслужан што је Даун синдром центар добио пројекат од Савјета министара, а који ће помоћи укључивању нових полазника у програм социјалне рехабилитације.

Директор Олимпијског центра “Јахорина” Дејан Љевнаић рекао је да је овај центар једна од првих установа која ће запослити особе из Даун синдром центра Бањалука.

Он је навео да реализација овог пројекта није била лака, будући да друштво има много предрасуда о особама са Дауновим синдромом.

Љевнаић је додао да ће Олимпијски центар “Јахорина” подржавати Даун синдром центар Бањалука, те изразио наду да ће, уз помоћ власти, бити изграђен посебан објекат на Јахорини у којем ће особе са Дауновим синдромом моћи да бораве.

Директор Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Српске Стевица Дроњак рекао је да је ова институција по закону обавезна да у року од седам до осам дана рефундира све доприносе које послодавац уплати на име плате за особу са инвалидитетом.

“Када је у питању овај случај, у наредном периоду ћемо виђети како да ријешимо законску регулативу да бисмо испоштовали све оно што се односи на Фонд за професионалну рехабилитацију”, рекао је Дроњак.

Директор Центра за социјални рад Бањалука Ирена Јолџић изразила је жаљење што друштво не прихвата лица са Дауновим синдромом, наводећи да овај центар већ шест година ради на томе да они буду прихваћени у друштву.

На данашњој манифестацији Даун синдром центру Бањалука уручени су и кључеви комбија који је прилагођен особама са сметњама у развоју, док су повеље захвалности центра, између осталог, добили Кошарац, Љевнаић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

На манифестацији на Јахорини, која је организована поводом обиљежавања Свјетског дана лица са Дауновим синдромом, представљен је програм социјалне рехабилитације, осамостаљивања и радног оспособљавања лица са Дауновим синдромом.

Извор Глас Српске.




By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree
Skip to content