ФОНД ИНВРС
Имејл: fond@fondinvrs.org
Тел: +387 52 240 951

За подршку и запошљавање лица са инвалидитетом издвојено 700.000 марака

18/07/2023 - Дешавања

За подршку и запошљавање лица са инвалидитетом издвојено 700.000 марака

За одрживост запослености и економску подршку лицима са инвалидитетом обезбјеђено је 700 хиљада марака. Јавни позив расписали су Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида. Предвиђена су средства за 190 лица.

Стојан Карајица из Козарске Дубице тешко је рањен у Бици за Коридор и 50-одстотни је инвалид. Прошле године искористио је средства за економску продршку, за која каже да су била веома корисна.

– Искористио сам то за куповину средстава за рад. Бавим се механиком, поправљам тримере, косилице, моториће, скутере – прича Карајица.

Средства је добило и бијељинско предузеће “Патриот”, који је основала локална Борачка организација. Запошљава 27 лица са инвалидитетом, а бави се наплатом паркинга и уређењем зелених површина. Прошле године добили су 45 хиљада марака за одрживост пословања.

– Тим средствима купили смо дио опреме нове. Узет је трактор са акрупом који нам олакшава и можемо аплицирати на друге послове које Градска управа има у својим тендерима, а уједно да олакша рад наших људи, јер то су све инвалидна лица која су већ у годинама, старија – каже Младен Убипариповић, из предузећа “Патриот” Бијељина.

Овогодишњим јавним позивом финансира се одрживост запослености и економска подршка, за укупно 190 лица. За одрживост запослености предвиђено је 400 хиљада марака.

– Право на одрживост запослености имају лица са инвалидитетом која су запослена код послодаваца или су самозапослена и имају радни однос више од три године, а која до сада нису користила ова средства. Када су у питању средства за економску подршку, 297 хиљада марака, иста се реализују путем републичких организација, које имају статус организација од јавног интереса – рекао је Стевица Дроњак, директор Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Републике Српске. Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида умногоме је помогао предузећима који запошљавају ту категорију становништва, истичу у Борачкој опрганзацији Српске.

– Буквално сви који раде у овим предузећима, сваки радник, инвалид од прве до осме категорије је запослен, послодавац на њега има право од Фонда за поврат доприноса. Све врсте доприноса буду рефундиране и то је једна велика олакшица, која је омогућила заживљавање и опстаанк ових предузећа – наглашава Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Рок за подношење пријава за средства Фонда је 27. јул.

ИЗВОР: РТРС
By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree
Skip to content