ФОНД ИНВРС
Имејл: fond@fondinvrs.org
Тел: +387 52 240 951

Рекордних милион марака за радна мјеста лицима са инвалидитетом

10/01/2023 - Дешавања

Рекордних милион марака за радна мјеста лицима са инвалидитетом

Zaposljavanje osoba sa invaliditetom - Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zaposljavanje invalida, Prijedor.

Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Републике Српске у прошлој години обезбиједио је рекордних милион марака за самозапошљавање и запошљавање лица са инвалидитетом, рекао је директор ове јавне установе Стевица Дроњак.

Фонд се финансира искључиво из посебног доприноса за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида којег плаћају послодавци који не испуњавају норму од једног радника с инвалидитетом на сваких 16 запослених, а прилив по том основу у 2022. години је 7.032.988 КМ.

“Право на поврат доприноса у 2022. години остварила су 893 послодавца за укупно 1.184 запослена лица са инвалидитетом у 55 локалних заједница Републике Српске”, рекао је Дроњак Срни.

Он је нагласио да је у прошлој години први пут уведена одрживост запослености као нова стимулативна мјера за коју је донесен одговарајући правилник, а с циљем унапређења положаја лица са инвалидитетом и задржавања постојећих радних мјеста.

“Путем јавног позива финансирали смо са 305.000 КМ одрживост запослености за 104 лица са инвалидитетом у компонентама за самосталне предузетнике, послодавце и комерцијална пољопривредна газдинства”, појаснио је Дроњак.

Компонента економске подршке коју је Фонд финансирао у претходном периоду представља посебан вид неформалног запошљавања лица са инвалидитетом, претежно у руралним срединама, у виду робних пакета која се реализује посредством републичких организација са статусом од јавног интереса.

“Путем јавних позива које објављујемо реализовано је 142.500 КМ економске подршке за 57 лица са инвалидитетом”, прецизирао је Дроњак.

Са 192.000 КМ Фонд је финансирао запошљавање и самозапошљавање 46 лица са инвалидитетом посредством три јавна позива, и то два расписана у 2021. години, а један у 2022. години.

“Сва три јавна позива реализована су у току 2022. године. Од формирања установе, то је први пут да се у току исте календарске године јавни позив и распише и реализује”, додао је Дроњак.

Он је истакао да је прошлу годину обиљежио и програм финансирања игралишта за дјецу са тешкоћама у развоју и специфичним развојним потребама у сарадњи са локалним заједницама.

Фонд има 11 запослених и једног приправника.

 
By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree
Skip to content