ФОНД ИНВРС
Имејл: fond@fondinvrs.org
Тел: +387 52 240 951

Економска подршка за 17 особа са инвалидитетом

26/10/2023 - Дешавања

Економска подршка за 17 особа са инвалидитетом

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zaposljavanje invalida

У оквиру пројекта ‘’Оснаживање жртава мина, ампутираца кроз економску подршку’’ којег реализује Организација ампутираца УДАС Републике Српске у партнерству са регионалним удружењима ампутираца, а финансира Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Приједор обезбијеђена је економска подршка за 17 корисника, ампутираца из 10 локалних заједница у Републици Српској.

Ратни војни инвалид из општине Петрово, један је од корисника који је примио економску подршку у оквиру пројекта. “Живим на селу, у породичној кући са супругом и кћерком од којих нико није запослен. Алати и машине које сам добио од УДАС-а, а који је финансирао Фонд за професионалну рехабилитацију, добро ће ми доћи, из разлога што могу са супругом кроз вршење услуга резања и цијепања огревног дрвета, кошења дворишта да остварујем приходе радећи у селу у којем претежно живи старија популација’’, изјавио је корисник.

Економска подршка за кориснике односила се за набавку опреме у пољопривреди (пластеници, фрезе, мотокопачице, машине, алати), опрема за ИТ, као и куповина сточног фонда (овце). Подршка је обезбијеђена корисницима који су испуњавали услове по основу конкурса ЈУ Фонда, односно оним корисницима који су изразили потребу да прошире или да покрену властити мали породични бизнис у складу са њиховим потребама и могућностима.  

“Пресретан сам и захваљујем се на подршци“, казао нам је задовољни корисник, цивилна жртва рата из Градишке којем су у оквиру пројекта обезбијеђена фреза и приколица.

Овакав вид економске подршке ствара предуслове за повећање прихода у породици ратних војних инвалида, ампутираца и других особа са инвалидитетом. Обзором на то да право на рад и запошљавање представља основно људско право сваког појединца, УДАС ради на имплементацији пројеката који имају за циљ повећања прихода у породици ратних војних инвалида, ампутираца, жртава мина кроз подршку бизнис планова у области пољопривреде, али и њихову бољу конкуретност на тржишту рада.  

Економска подршка корисницима је обезбијеђена у партнерству са нашим регионалним удружењима: Удружење ампутираца Добој, Удружење ампутираца Источно Сарајево, Удружење ампутираца Требиње, Удружење ампутираца Градишка, Регионално удружење ампутираца Бијељина, Градска организација ампутираца Бања Лука који су идентификовали кориснике на терену, урадили анализу оправданости подршке за кориснике.

Захваљујући средствима економске подршке коју сваке године у програму рада планира Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида унапређујемо квалитет живота наших корисника кроз додатне изворе прихода, али и постизање боље конкуретност на тржишту.  

ИЗВОР: УДАС
By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree
Skip to content