LOADING

Contact Us

Give us a call or drop by anytime, we endeavor to answer all inquiries within 24 hours.

map

Find us

PO Box 16122 Collins Street West Victoria, Australia

Email us

info@domain.com / example@domain.com

Phone support

Phone: + (066) 0760 0260 / + (057) 0760 0560

За радно мјесто особи са инвалидитетом 7 хиљада КМ

  • 12/09/2023
  • 46 Views

У Требињу је данас, на иницијативу удружења особа са инвалидитетом, одржан састанак са представницима Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида.

Како је рекао Стевица Дроњак, директор Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Републике Српске, у требињској регији је од 2006.године, кроз програме овог Фонда, запослено 260 особа са инвалидитетом.

Он је додадо да је Фонд ове године издвојио највише новца од оснивања, а у РС ће бити пласирано око 7 милиона КМ намијењених за поврат плаћених доприноса послодавцу који је запослио инвалидно лице, за економску подршку одрживој запослености, као и за стимулансе за нова радна мјеста.

“Најзаступљенији су ратни војни инвалиди до осме категорије и особе са тјелесним оштећењем преко 70 одсто. Средстава по запосленом или самозапосленој особи са ивалидитетом у овој години су повећана на 7 хиљада КМ, а надам се да ће у 2024. години бити већи износ. У посљедње двије године повећан је број послодаваца који запошљавају лица са инвалидитетом, али од лани више је било самозапошлљавања, нарочито кроз регистрацију пољопривредних комерцијалних газдинства”, истакао је Дроњак.

Мирослав Антић наводи да је позитивна активност Фонд и да је добро што је Фонд повећао средства за запошљавање, одрживост запослености и економску подршку.

“Што се тиче Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање било је повећања за економску подршку, имамо поврат доприноса, а и неке друге пројекате са којима се морамо боље упознати, да искористимо оно што нам се нуди и тражимо оно што би требали добити”, наводи он.

Он каже да је што се тиче самозапошљавања инвалида добро што се враћа новац за доприносе, али да би се добила плата треба остварити и добит, а онда слиједе порези.

„Кроз здрав бизнис план може се нешто остварити у пољопривреди и занатским дјелатностима, али се не може говорити о већим бизнисима. У посљедње вријеме има и заинтересованих послодаваца, јер им се враћају уплаћени доприноси за инвалидне особе што је велика ставка“, каже Андрић.

ИЗВОР: РАДИО ТРЕБИЊЕ