ФОНД ИНВРС
Имејл: fond@fondinvrs.org
Тел: +387 52 240 951

Конференција “Развој стратегије професионалне рехабилитације у Републици Српској” одржава се у хотелу “Терме Озрен” у Какмужу.

26/06/2024 - Дешавања

Конференција “Развој стратегије професионалне рехабилитације у Републици Српској” одржава се у хотелу “Терме Озрен” у Какмужу.

Република Српска – Фонд за професионалну рехабилитацију
СРПСКА БИ МОГЛА ДА БУДЕ ЛИДЕР У РЕГИОНУ У ПРОФЕСИОНАЛНОЈ РЕХАБИЛИТАЦИЈИ
ПЕТРОВО, 24. ЈУНА /СРНА/ – Република Српска са својим институционалним и финансијским капацитетима има довољно елемената да развије професионалну рехабилитацију лица са инвалидитетом и да у том сегменту буде лидер у региону, изјавио је директор Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Српске Стевица Дроњак.

Дроњак, који у Петрову присуствује првој радно-тематској конференцији о теми “Развој стратегије професионалне рехабилитације у Републици Српској”, најавио је израду стратешког документа којим би се дефинисала јасна линија финансирања из области професионалне рехабилитације.

“Фонд има средства намијењена за такав вид, међутим, нема прецизно дефинисано које институције могу да врше професионалну рехабилитацију”, изјавио је новинарима Дроњак.

Он је рекао да се према важећем прописима, професионална рехабилитација тренутно може обављати у привредним друштвима за запошљавање инвалида, одређени дио професионалне рехабилитације код савеза и организација које промовишу права лица са инвалидитетом, те редовним школским системима.

“Ту морамо да направимо одређену врсту ревизија и олакшица у нормативном смислу како да тим институцијама система олакшамо да се сви могу бавити одређеном врстом професионалне рехабилитације, да ли је то у области металообраде, пољопривреде или у оквиру неке друге занатске ђелатности” изјавио је Дроњак.

Помоћник министра рада Аднреа Милинчић истакла је да је Српска доношењем Закона о професионалној рехабилитацији, оспособљавању и запошљавању лица са инвалидитетом системски ријешила запошљавање ове категорије становништва, те основала Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Српске.

“Опређељење Републике Српске је запошљавање ове категорије и произилази из самих законских рјешења, па тако за запошљавање у приватном сектору постоје многе олакшице и подстицаји, док је Српска преузела обавезу да ће запошљавати лица са инвалидитетом у јавном сектору”, изјавила је Милинчићева.

Она је навела да ово министарство прати реализацију законских рјешења у пракси.

Конференцији присуствује и Младена Ступар из Приједора, која има урођени тјелесни инвалидитет.

Ступарева, која је већ четири године самозапослена и бави се производњом сапуна, рекла је да је задовољна сарадњом и подршком овог фонда.

“За мене је поврат доприноса, који можемо да остваримо од Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида, пуно важније од једнократне новчане помоћи”, поручила је Ступарева.

Извор:Срна
By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree
Skip to content